status.gif
header-sml-def.svg
Banner

Over mij

Hoi! Ik ben Tjerk Noordraven, die schrijver met die vleerhond op z’n schouder. Ik schrijf kinderboeken en dat doe ik sinds 2017. Tot nu toe heb ik veertien boeken gepubliceerd.

Op deze pagina vind je informatie over mij en mijn boeken. Ook lees je hier mijn antwoorden op veelgestelde vragen.


Series

Ik ben de schrijver van onder andere:


Officiële biografie

Tjerk Noordraven (1987) is die schrijver met die vleerhond op z’n schouder. Zijn hele huis staat vol met opgezette vleermuizen en vogelspinnen. Hij schrijft elke dag, behalve als hij de avond van tevoren knoflook heeft gegeten. Dan heeft hij vreemd genoeg nooit inspiratie…


Bibliografie

Dit zijn alle boeken die ik heb geschreven:

  • 2017 – Het nieuwe spookhuis (9+) – bekijk
  • 2018 – De Transsylvanië Express (9+) – bekijk
  • 2018 – De horrorhoeve (10+) – bekijk
  • 2019 – Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan (10+) – bekijk
  • 2019 – De Duisterzone (10+) – bekijk
  • 2020 – Giel en de geesten 1: De geest van de meesterdief (8+)
  • 2020 – Het schedelrijk (10+) – bekijk
  • 2020 – Giel en de geesten 2: De geest van de keizer (8+)
  • 2020 – Monster Zoo 1: Voedertijd (8+) – bekijk
  • 2021 – Monster Zoo 2: Op trollenjacht (8+) – bekijk
  • 2021 – Monster Zoo 3: De Lava Zoo (8+) – bekijk
  • 2021 – De kerkhofkrijgers (10+) – bekijk
  • 2022 – Monster Zoo 4: Diep in de jungle (8+) – bekijk
  • 2022 – Meester Spion (8+) – bekijk



Veelgestelde vragen – FAQ


Is die vleerhond op je schouder echt?
Ja, ze is echt. Maar ze leeft niet meer, hoor. Ze is opgezet. Haar naam is Dagny.

Hoeveel boeken heb je geschreven?
14.

Sinds wanneer ben je schrijver?
Mijn eerste boek verscheen in juni 2017. Dat was Het nieuwe spookhuis.

Hoe oud ben je?
Ik ben geboren op 4 februari 1987. Dus reken zelf maar uit.

Waar ben je geboren?
In Nijmegen.

Waar woon je?
In Noordwijk aan Zee, vlak naast het strand. Dat is echt heerlijk wonen. Ik maak elke dag na het schrijven een strandwandeling.

Hoelang doe je erover om een boek te schrijven?
Meestal drie tot vier maanden.

Hoe kom je aan de ideeën voor je boeken?
Die komen gewoon op in mijn hoofd, daar hoef ik niks voor te doen.

Is het waar dat je elke dag om vier uur opstaat?
Ja, ik sta elke ochtend om vier uur op en dan begin ik om half vijf te schrijven. Ik schrijf dan door tot twaalf uur of half één. In de middag maak ik altijd een strandwandeling. De rest van de middag doe ik research voor volgende boeken.

Wilde je altijd al schrijver worden?
Nee, ik wist als kind nooit wat ik wilde worden. Mijn ouders zeiden altijd dat ik niks kon en nooit wat zou bereiken. Dat heb ik heel lang geloofd. Pas toen ik 28 was, ontdekte ik dat er wél iets was waar ik goed in was, namelijk: boeken schrijven.

Wie is je favoriete personage?
Tomi uit De Transsylvanië Express en De horrorhoeve.

Wat is je favoriete boek dat je zelf geschreven hebt?
De horrorhoeve.

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver (behalve jezelf)?
Enid Blyton. Haar Circus Galliano serie vind ik de beste boeken die er ooit geschreven zijn.

Is het leuk om schrijver te zijn?
Ja, schrijven is alsof je altijd op vakantie bent. Je bent (in je hoofd) voortdurend op een andere plek. En je kunt zelf bepalen wat er daar gebeurt.

Heb je prijzen gewonnen?
Nee, nog niet. Maar stem vooral op mijn boeken bij de Kinderjury, dan win ik die misschien een keer.

Zijn je boeken in andere talen vertaald?
Nee, nog niet. Ik hoop natuurlijk heel erg dat dat nog wel gaat gebeuren.

Zijn er films gemaakt van je boeken?
Nee, helaas niet. Er was wel een tijdje sprake van een verfilming van Het nieuwe spookhuis en ik heb daar ook een filmscript voor geschreven, maar toen kwam Covid en toen ging het allemaal niet door. Nu is iedereen het boek een beetje vergeten, geloof ik.

Waarom is de tv-reclame van Het nieuwe spookhuis verboden?
Er waren ouders die klaagden dat de reclame te eng was. Toen mocht het spotje niet meer uitgezonden worden. Ik snap daar zelf echt helemaal niks van. Zo eng was het toch niet? Oordeel zelf maar:



Bij EenVandaag op Radio 1 vonden ze het trouwens ook maar onzin dat de tv-spot verboden was:




Wie maakt de tekeningen van je boeken?
Voor elke serie heb ik een andere illustrator:
De tekeningen van Meester Spion worden gemaakt door Aimée de Jongh. Zij is een bekende striptekenaar, die al heel veel grote prijzen heeft gewonnen. Haar graphic novels zijn vertaald in een heleboel talen. Meer informatie vind je op Wikipedia en op haar (Engelstalige) website. Je kunt haar ook volgen op Instagram.
Monster Zoo
wordt geïllustreerd door Jacqueline van Rhijn. Zij werkt als illustrator van games. Monster Zoo is haar eerste boekenserie. Meer informatie vind je op haar (Engelstalige) website.
De engste serie ooit wordt geïllustreerd door Esther Malaparte. Meer over haar vind je op haar website en op haar Instagram.
Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan is geïllustreerd door Madeleine Kuijper. Zij is gespecialiseerd in tekeningen met pen en inkt. Meer informatie vind je op haar website en op haar Instagram.

Komen er nog meer boeken in De engste serie ooit?
Ja, er komen nog een deel 6 en een deel 7. Maar dat duurt nog wel even, want ik moet eerst nog een paar andere boeken schrijven.

Komen er nog meer Monster Zoo delen?
Ja, er komt nog een deel 5. Dat verschijnt in november 2023.

Komen er nog meer Meester Spion delen?
Ja. Deel 2 verschijnt in 2023 en deel 3 in 2024.

Ben je zelf een spion?
Daar kan ik geen uitspraken over doen.

Ben je een vampier?
Nee.