status.gif
header-sml-def.svg
Banner

Boekbespreking

Wil jij op school een boekbespreking of leesbeurt houden over Het nieuwe spookhuis? Bij Ra, wat leuk! Hieronder vind je wat tips.

Tips voor je boekbespreking

 1. Vertel wat over de schrijver
  Onder Over mij vind je meer informatie over mij.

 2. Vertel waar het boek over gaat
  Het leukste is als je in je eigen woorden vertelt waar het boek over gaat. Pas op dat je niet te veel vertelt: je moet niet het einde verklappen! Vertel niet verder dan het moment dat Nera gevangen wordt genomen, de rest moeten je klasgenoten zelf maar lezen.

 3. Vertel dat het boek onderdeel is van een serie
  De serie heet De engste serie ooit. Onder De serie vind je meer informatie.

 4. Vertel wat over de personages
  De hoofdpersonen zijn Nera, Dragos, Eus en Prins Toet. Hier is wat informatie:

  Nera is een meisje van tien. Ze woont en werkt op de kermis en komt oorspronkelijk uit een Roemeense zigeunerfamilie. Ze kan handlezen en leert de toekomst voorspellen in een glazen bol. Ze is slim en heel stoer en dapper. In het boek leert Nera dat als je iets heel graag wilt en er echt in gelooft, dat het dan lukt.

  Dragos is in de nacht voor zijn elfde verjaardag in Transsylvanië tot vampier gebeten. Hij slist. In het begin van het boek is hij heel bang voor Herwald, maar hij leert in zichzelf te geloven en groeit uit tot een coole vampier die mist kan maken.

  Eus (eigenlijk: Eusebius) is een faun. Hij werd op zijn negende ontvoerd door Herwald, dus nu is hij bijna elf. Hij is heel muzikaal. Hij kan mensen en dieren hypnotiseren met muziek en hij kan communiceren met bomen. In het begin van het boek voelt hij zich machteloos omdat hij geen panfluit meer heeft, maar later beseft hij dat hij ook zonder panfluit heel veel kan.

  Prins Toet (eigenlijk: Thoetmosis) is een levende mummie. Drieduizend jaar geleden was hij de oudste zoon en troonopvolger van farao Amenhotep de Derde. Hij praat nog steeds in koninklijk meervoud. Hij is supersterk. In het begin van het boek denkt hij heel veel terug aan zijn vroegere leven in Egypte, maar hij leert zijn verleden achter zich te laten en te accepteren dat hij nu een mummie is.

 5. Vertel waarom jij het boek zo goed vindt
  Zeg bijvoorbeeld dat er heel veel spanning en actie in het verhaal zit en dat je de gebeurtenissen heel goed voor je kunt zien, bijna alsof het een film is.

 6. Lees een stukje voor
  Het leukste is het als je echt een spannende scène voorleest. Pagina 21 bijvoorbeeld. Dan vertel je eerst dat Nera ’s avonds naar het nieuwe spookhuis loopt en dan ineens stemmen hoort. Dan lees je pagina 21 helemaal voor. En dan zeg je na de laatste zin: ‘En hoe het afloopt moet je zelf maar lezen!’

Als je geen zin hebt om zelf voor te lezen, kun je ook een filmpje laten zien van de schrijver die deze scène voorleest:Veel succes!